Odessa DailyНовости

Вікова мудрість народу крізь байки Григорія Сковороди

Odessa Daily

5 декабря 2023 в 21:38

301- й день народження Г. Сковороди відзначив театр юного глядача ім. Юрія Олеші. До цієї дати було підготовлено прем'єру оригінальної вистави у форматі "Глядач на сцені" під назвою «СкороВОДА - СковоРОДА».

Вікова мудрість народу крізь байки Григорія Сковороди

Автор проєкту - Любов Федченко, одна із найкращих знавців творчості Григорія Сковороди, визначила виставу як байкарський коло-перформанс. Вона упорядкувала і дбайливо адаптувала матеріал для юних глядачів та їхніх батьків. Вийшло прекрасне дійство для сімейного перегляду.

Григорій Сковорода — найвідоміший український філософ, поет та педагог, носій народної мудрості та фольклору. Саме тому його байки - справжні філософські мініатюри. Та ось, «Орел і Черепаха», «Щука і Рак», «Бджола і Шершень» та iнші байки, знайомi нам з дитинства, були виразно розказані й показані на сцені театру.

У перфомансі взяли участь провідні актори театру. Ожививши персонажів Сковороди, вони показали все, що ми бачимо у сучасностi. Образи, якi вони створили, викликали у глядача не тільки посмішку, а й зворушення і розчулення. Такі кумедні оповідки про тварин, які деруть носа, ледарюють, хитрують, бояться, як справжнісінькі люди. Тому ці образи сприяли виникненню розмірковувань про те, як важливо бачити не тільки зовнішню, а й внутрішню суть речей, не обманювати інших і цінувати час. А також - про сродну працю, щастя та вдячність, яка має наповнювати кожну мить життя мудрої людини.

Перформанс вийшов дуже красивий, теплий, душевний. Одже в ньому було чарівне поєднання народної музики (зіграної на унікальних інструментах), і вдалого оригінального переказу народного фольклору, який актори майстерно передали в особах. Вистава викликав настільки бурхливе захоплення у глядачів, що одна з маленьких глядачок навіть кинулася обіймати кожного з акторів.

Вочевидь, що ця вистава - одна з найвдаліших прем'єр цього театрального сезону.

Маргарита Коробіцина

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100