Odessa DailyНовости

«СТРУС» - назва театрального фестивалю та водночас – реакція глядача на те, що він бачить на сцені

Odessa Daily

1 декабря 2023 в 23:19

Цього року в Україні проходить Другий міжнародний мультижанровий фестиваль-конкурс для молодої аудиторії «СТРУС». Протягом 12 днів в форматі он-лайн (за ссилками на ютуб) та на різних сценах країни, діти та молодь можуть дивитися оригінальні цікаві вистави.

Кожна вистава фестивалю - це творча іновація та пошук нової театральної форми контакту з дітьми та підлітками. Одеський театр юного глядача їм. Юрія Олеші презентував виставу «Джа-ла-пі-та» за Еммою Андієвською.

Андієвська - автор, який, на жаль, майже не знайомий українському глядачеві. Але, безумовно, заслуговує на увагу.

Режисер вистави - Поліна Коробейник

Художник-постановник - Olena Shtepura artist.

 Композитор - Arsenii Zhuravel.

Постановка «Джа-ла-пі-та» - справжній Український театральний авангард. Як вказують творці вистави - він призначений для тих, хто цікавиться світом та не все про нього знає. Від молодих глядачів вистави, зокрема підлітків, ми почули й такі цікаві відгуки: «Джалапіта - це сили природи, частинка якої є в кожному з нас…». «Сенс вистави в перемозі мрії над стереотипами суспільства і сірістю повсякденності…». «Коли намагаються скасувати Джалапіту, то борються з творчим початком у людині, яскравістю індивідуальності та силою таланту в кожному творці…».

Безумовно, Одеський театр презентував один з незвичайних варіантів формату театральної постановки.

Також у фестивалі беруть участь театральні колективи з Франції, Польщі, Румунії. Загалом, фестиваль дає яскраву картину сучасного театрального процесу, розмови з молоддю через посередництво мистецтва. Цей процес - є експериментом, пошуком, іноді аналізом або дослідженням сучасного життя. Непередбачуваним і незвичайним як саме життя.

Текст: Петро Канівець

Odessa Daily


Комментарии посетителей сайта


Rambler's Top100